Mutfağımızın Tarihi

     Mutfak kültürü deyip geçmemeli, bu bir milletin yaşam mücadelesini ve zevkini gösterir.  Coğrafyamızın tarihsel gelişimine göz attığımızda, Hititlerden başlayıp Fenikeliler, Asurlular, Persler, Romalılar ve Bizanslılara kadar uzanan geniş bir yemek  kültürüne sahiptir. Malazgirt Savaşı ile Anadolu’da yayılan Selçuklular, yöreye 1082 yılında yerleşmişler, daha sonra Ermeniler, Mısır Memlukları, Oğuzlar Üç-Ok kabilelerinin egemenliğinde kalan yöremiz bu dönemler içerisinde yerleşik bir düzende bulunmayan toplumlar sebebiyle mahalli bir mutfak kültürüne kavuşamamıştır. Yöremize özel Anadolu mutfağına etkin olan yemek kültürünü  ilk defa 19. Yüzyılda görüyoruz. Umaç, keşkek, borani, bulamaç, zirbaç, tutmaç, kabune bunlardan bazılarıdır. Bu dönemde ilk defa yöremizde imaret açılıyor ve bu imaretlerde fakirlere pirinç ve buğday çorbası, et, pilav, ıspanak, salpeni, un helvası veriliyordu. Ayrıca Berat ve Regaip kandilleriyle bayram gecelerinde helva dağıtılıyordu.

     Osmanlılarla birlikte bölge nüfusu yavaş yavaş artmaya başlamıştır. Kafkaslar, Urallar ve Türkistan’dan göçmenler getirilerek bölgeye yerleştirilmiş ve bunlar arasında bilhassa Nogaylar; çayları, börekleri ve süt ile yapılan yemekleriyle bölge mutfağını etkilemiştir. Kurtuluş Savaşı döneminde ve sonrasında yöremize Kayserililer, Darendeliler, Urfalılar gelerek kendi bölgelerinin değişik özellik taşıyan yemeklerini Ceyhan Mutfağı ile birleştirmiştir. Ceyhan Mutfağı denilince aklımıza sarı burma, yağlı yavan, kömbe, sarmısaklı köfte, patlıcan güveç, mercimekli ıspanak başı, nohutlu bamya, çürük et, erişte (dul avrat çorbası), mumbar, baba ganuş, şırdan dolması, humus, içli köfte, kısır, yüzük çorbası, döğme pilavı, analı-kızlı, karakuş vb. gelmektedir. Ceyhan mutfağının bir önemli özelliği de, Türkiye’nin en klas kebapçılarına sahip olmasıdır. Adana kebabı denilince artık Ceyhanlı ustalar akla gelmektedir.

    Dünyanın en önemli mutfaklarından biri olarak kabul gören ve geleneksel Türk ve Akdeniz Mutfağının birçok özelliğini içerisinde barındıran Adana mutfak kültüründe; acı, ekşi, narenciye, deniz ürünleri, zeytinyağı ve yeşillikler sıkça kullanılmaktadır.

Adana mutfağının en ünlü yemeği tabii ki lezzetiyle bağımlılık yapan, dünyaca meşhur Adana Kebap’tır. Kebap, genellikle bol salata çeşidinin yanı sıra yanında şalgam ile servis edilir. Son yıllarda Adana Kebabı, Adana Ticaret Odası tarafından tescillenmiş ve restoranlarda Adana Kebabı olarak kebap satılmasına çeşitli hijyen ve lezzet standartları getirilmiştir. Özellikle Ceyhan Mutfağını Ceyhan’da tatmanızı dileriz.

Şimdiden afiyet olsun.

Ceyhan Kültür ve Dayanışma Derneği

ceyder@ceyder.com
0212 296 65 26